Mauthausencyclus, zondag 28 april 2024

Zondag 28 april, 15.30 uur

In het Vredeskerkje klonk al een aantal keren eind april en begin mei de Mauthausen Cyclus, het werk van componist Mikis Theodorakis en schrijver Jacovos Kambanellis. Deze laatste overleefde in WO II het concentratiekamp Mauthausen en schreef er een boek en vier gedichten over. Met de muziek van Mikis Theodorakis zijn het liederen waarin de melancholie doorklinkt en hoop. Hoop op een toekomst na de oorlog, waar er liefde is, “midden op de dag, op alle plaatsen des doods, totdat diens schaduw verdwijnt”. De Griekse Maria Farandouri was in 1965 de eerste grote uitvoerster. In Nederland maakte Liesbeth List in 1967 het werk legendarisch met de Nederlandse teksten van Lennart Nijgh.

De Mauthausen Cyclus is een bijzonder muzikaal herdenkingsmonument geworden voor de gruwelijkheden van een oorlog.

Het Noord-Hollandse projectkoor Mazí komt naar het Vredeskerkje om de liederencyclus meerstemmig en in het Grieks – de oorspronkelijke tekst – uit te voeren. Het vijftienkoppige koor wordt instrumentaal begeleid door zes musici. Tijdens de uitvoering wordt er tekst en uitleg gegeven over de schrijver Jacovos Kambanellis, Mauthausen en de componist Mikis Theodorakis, afgewisseld met muzikale intermezzo’s.

Entree: € 12,50 incl. drankje
Kaarten:


Bij grote voorkeur reserveren en betalen via de bovenstaande knop. U ontvangt een e-mail als betalingsbewijs. U kunt eventueel ook telefonisch of per e-mail bestellen en het bedrag handmatig overmaken. NB: een reservering zonder betaling blijft 2 dagen geldig. Klik HIER voor deze gegevens.
Tevens kaartverkoop aan de zaal, vanaf een half uur voor aanvang (tenzij uitverkocht).