Reis door het Nederlands

Zondag 7 mei, 14.30 uur

In deze aflevering van Reis door het Nederlands, brengt Onias Landveld een spoken word performance in het Sranantongo en Nederlands, zingt Raj Mohan gedichten in het Sarnami en speelt Kenneth Herdigein zijn voorstelling ‘Mei en de vuilnismannen van de ziel’. Een poëtische solovoorstelling rond de Mei van Gorter waarin Kenneth een ode brengt aan de mensen die zijn liefde voor taal hebben aangewakkerd en een relatie legt tussen de Nederlandse Tachtigers en Surinaamse Vijftigers.

Raj Mohan (Paramaribo, 1964) is een Surinaams-Nederlandse musicus, zanger, componist, singer-songwriter en dichter. In 2008 debuteerde Raj Mohan als dichter bij uitgeverij In de Knipscheer met zijn bundel Bapauti / Erfenis, welluidende gedichten in het Sarnámi, de taal van de Surinaamse Hindostanen. De teksten zijn veelal geschreven in eenvoudige taal, vaak in een liedvorm en in de jij-vorm. Met zijn thema’s plaatst hij zich in een traditie die geschapen is door dichters als Jit Narain en Cándani: de migraties, een nieuwe wereld tussen Hindostaanse tradities en de koude moderniteit, het moeilijke landbouwersleven, liefde. Hij voegt daaraan nog een nieuw thema toe: de fysieke aftakeling bij het ouder-worden.

Kenneth Herdigein (Paramaribo, 1959) is acteur en theatermaker. Herdigein kwam op zijn 13e jaar naar Nederland en ging in 1979 naar de toneelschool in Amsterdam en kwam daarna bij Het Werkteater. Hij is vooral bekend van zijn rollen in verschillende televisieseries, zoals Opzoek naar Yolanda, We zijn weer thuis, Zeg ‘ns Aaa, Unit 13 en Goede tijden, slechte tijden. Vanaf 2005 is Herdigein regelmatig te zien in Keyzer & De Boer Advocaten als rechter Fischer. Ook speelde hij de rol van Howard Blokland, de vader van scholieren Avalanche en Shanti in de jeugdserie SpangaS. Herdigein is ook bekend door zijn vele rollen in het Nederlandse theater. Zo speelde hij Nelson Mandela in de Amandla! Mandela in 2009/2010.

Onias Landveld (Paramaribo, 1985) is een verhalenverteller. Hij schrijft, spreekt, presenteert, dicht en inspireert. Vanaf aug 2017 is hij voor twee jaar de stadsdichter van Tilburg. Zijn talent deelt hij graag via concepten, workshops en spreek cursussen. Maar het podium is waar hij het liefst staat. In 1989 ontvluchtte hij samen met zijn familie de Surinaamse burgeroorlog. Na 3 jaar te hebben gewoond in Utrecht, vertrok het gezin weer naar zijn geboorteland. Sinds 1998 woont hij in Tilburg.

Na jaren te hebben rondgedwaald ontdekte hij zijn liefde voor het gesproken woord. In 2015 mocht hij daarvoor de Van Dale Spoken Award voor storytelling ontvangen. Het heeft hem nog meer gemotiveerd om naar mensen uit te reiken. Altijd zoekende om iemand te raken met een memorabele boodschap, blijft hij met woorden banden smeden. Hij houdt daarvan. Herkenning creëren door een zaadje te planten, gevoed met passie en identificatie.

Inloop vanaf 14:00 uur, start om 14:30 uur. Het programma bestaat uit de theatervoorstelling, voordrachten en muziek, met een pauze en nagesprek met het publiek.

Kaarten €16,50 / € 15,- Vrienden van het Vredeskerkje
Passe-partout vier edities – €60,- (€15,- euro per editie)  
Passe-partout vier edities Vrienden van het Vredeskerkje – €50 (€12,50 per editie)